Tässä ovat toiset Kiva-lainamme

Hyvää morjensta Tampereelta -kampanjan toiset Kiva-lainat lähtivät maailmalle juuri joulun alla.

Kymmenen pienyrittäjää, joista jokaiselle lainasimme 25 dollaria, ovat Sohib, Nellina, Narannyam, Solidad, Haja, Gela, Julio, Nancy, Elgiba ja Alimamy. Alla on suomennettuna heidän lyhyet tarinansa, ja kuvia klikkaamalla voit lukea alkuperäiset Kivan sivuilla olevat englanninkieliset tekstit.

Tällä kertaa Kiva-lainoissamme on myös pieni lisämauste: parin viikon takaisessa joulukilpailussamme oli palkintona Hyvää morjensta Tampereelta -levy, jonka kustansi Derek Sindel Rock Bandin jätkät. Levyn voitti Peppi P., ja halusimme antaa hänelle mahdollisuuden päästä seuraamaan oman palkintolevynsä tekemää hyvää hieman lähempää, joten pyysimme Peppiä valitsemaan yhden tämänkertaisista lainoistamme. Pepin valinta on tadžikistanilainen Sohib.

SOHIB, Tadžikistan

Sohib, 44, on naimisissa ja hänellä on neljä lasta. Hän on kokenut maanviljelijä, mutta hänen täytyy saada kasvatettua tulojaan, jotta voi elättää perhettään ja kustantaa lastensa koulutuksen sekä auttaa taloudellisesti myös ikääntyviä vanhempiaan. Kiva-lainan avulla Sohib ostaa lisää karjaa sekä käyttää osan rahoista eläinten ruokintaan.

NELLINA, Peru

Nellina, 59, on naimisissa ja hänellä on neljä aikuista lasta. Jo yli kymmenen vuoden ajan hän on pyörittänyt juomakauppaa kotonaan, josta käsin hän palvelee vakiasiakkaitaan sekä satunnaisia ohikulkijoita. Valikoimiin kuuluu oluita ja limonadeja. Kiva-lainalla Nellina aikoo hankkia lisää juomia myytäväksi.

NARANNYAM, Mongolia

Narannyam, 29, asuu äitinsä ja veljiensä kanssa tyypillisessä mongolialaisessa kuljetettavassa paimentolaismajassa, jurtassa. Nuoresta iästään huolimatta Narannyam on ehtinyt pystyttää useampia bisneksiä. Kaksi vuotta sitten ottamallaan lainalla hän perusti elintarvikekaupan, jota hänen äitinsä nyt pyörittää. Vuosi sitten Narannyam alkoi myydä vaatteita, ja koska kauppa käy hyvin, hän päätti ottaa uuden lainan, jonka avulla hän pystyy ostamaan Kiinan puolelta kerralla suuria määriä vaatteita edelleenmyytäväksi.

SOLIDAD, Filippiinit

Solidad, 46, on naimisissa ja hänellä on kaksi lasta. Lähes 20 vuoden ajan hän on pitänyt omaa maustekauppaa, ja sen tuotoilla hän kustantaa mm. poikansa koulunkäynnin. Kiva-lainalla Solidad hankkii lisää mausteita kauppansa varastoon, jotta voisi parantaa tulojaan.

HAJA, Sierra Leone

Haja, 29, on naimisissa ja hänellä on yksi kouluikäinen lapsi. Hajan vanhemmilla ei ollut taloudellisia resursseja kustantaa hänen opintojaan, joten vuonna 2009 hän aloitti elintarvikkeiden myynnin. Haja työskentelee 16 tuntia päivässä, viikon jokaisena päivänä. Kiva-lainan avulla hän hankkii lisää myytävää varastoonsa, ja tulevaisuudessa hän aikoo kehittää elintarvikebisnestään ja saada rakennettua talonsa valmiiksi.

GELA, Georgia

Gela, 32, asuu vaimonsa ja poikansa sekä veljensä perheen kanssa pienessä kylässä Telavin alueella. Tällä hetkellä Gela saa kaiken elantonsa tuottamalla viiniä ja vodkaa, joita hän myy paikallisesti. Kiva-lainan avulla Gela aikoo aloittaa uuden sivubisneksen: hän muokkaa kuorma-autostaan lava-auton, jotta voi kuljettaa sillä jatkossa myös puuta myytäväksi. Gela uskoo, että Kiva-lainasta on suuri apu hänen perheelleen.

JULIO, Guatemala

Julio, 54, on avoliitossa ja hänellä on kolmevuotias poika. Julion pääbisnes on jo 15 vuoden ajan ollut vihannesten myynti Sololán torilla. Lisätienestejä hän saa maanviljelyksestä. Kiva-lainan Julio käyttää ostaakseen kerralla ison satsin sipulia torimyyntiin. Hänen suurin haaveensa on saada hankittua lisää omaa maanviljelysmaata.

NANCY, Peru

Nancy pyörittää täysihoitolaa ja myy sen ohella hajuvesiä ja muuta kosmetiikkaa. Tämä on hänen toinen Kiva-lainansa, ja se on myönnetty jo marraskuun alussa. Lainan avulla Nancy täydensi kosmetiikkavarastojaan ja hankki joulusesonkia varten muun muassa huulipunia, rannekoruja ja lompakoita myytäväksi.

ELGIBA, Peru

Elgiba on 62-vuotias ja hänellä on kuusi aikuista lasta. Hän asuu omistamassaan talossa nuorimman tyttärensä ja lapsenlapsensa kanssa ja myy työkseen virvoitusjuomia, pullovettä ja oluita. Hän on tehnyt juomabisneksiä jo 20 vuoden ajan ja työskentelee nykyään tyttärensä kanssa. Hän pitää työstään, sillä siitä jää mukavasti vapaa-aikaa, jonka hän käyttää mieluiten lapsenlapsensa kanssa. Kiva-lainan avulla Elgiba täydentää juomavarastojaan.

ALIMAMY, Sierra Leone

Alimamy, 41, on naimisissa ja hänellä on 2- ja 6-vuotiaat lapset, joista vanhempi on jo koulussa. Stipendirahoituksen puutteen vuoksi Alimamy itse joutui aikanaan jättämään koulunsa kesken, ja vuodesta 2011 hän on myynyt puhelimia ja puhelintarvikkeita. Yrityksensä hän laittoi pystyyn säästöillä, jotka hän sai kasaan edellisestä työstään lääkkeiden myynnistä. Kiva-lainalla Alimamy hankkii varastoonsa puhelimia, akkuja, latureita, muistikortteja ja muita puhelintarvikkeita. Hänen tavoitteenaan on kasvattaa bisnestään ja myyntiään edelleen.

LÄHDE MUKAAN!
Seuraavat lainamme lähtevät liikkeelle tammikuussa, sitä seuraavat helmikuussa ja niin edelleen aina kevääseen 2014 asti.

Loppuvuodesta 2014, kun kaikki lainaamamme rahat on maksettu takaisin, nostamme Kiva-tilimme tyhjäksi ja käytämme koko potin uudelleen hyväntekeväisyyteen Tampereella.

Kun ostat Hyvää morjensta Tampereelta -tuotteen, olet mukana tukemassa pienyrittäjyyttä kehittyvissä maissa ja samalla teet hyväntekeväisyyttä myös Tampereella! Ja saat vielä itsellesi levyllisen Manse-rockia tai upean paidan!


PS. Viime kuussa lähteneiden ensimmäisten lainojemme osalta saimme jo muutaman lainanlyhennyksenkin!

Yeison lyhensi lainaansa 3,95 dollarilla, Ibolya 5 dollarilla ja Osman sekä Murad kumpikin 3,12 dollarilla. Voit seurata kaikkien Kiva-lainojemme edistymistä täällä: kiva.org/lender/morjensta.

Lopuksi vielä rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta! Ensi vuonna morjenstellaan taas…